EDELSMID BEN VAN HELDEN
Jacob Catslaan 13 3705 BN Zeist 030-2314895 MAIL  www.benvanhelden.nl

Ring 2015,
tik op de foto voor meer.
In 1965 begon ik sieraden te maken op de Dr. Atenschool en daarna in '67 op de Vakschool, beide in Schoonhoven. Na een stage bij Jan Noyons in Utrecht werd het in 1975 tijd om het zelf te gaan doen. Stimulans was het lidmaatschap van Genootschap Kunstliefde en het winnen van de Bernard Johan Kerkhofprijs in 1977. De eerste jaren hield ik mij vooral bezig met het maken van grafiek en sieraden. In 1981 begon ik te experimenteren op de computer door zelf een tekenprogramma te schrijven en daarmee tekeningen te ontwerpen.

Het accent kwam steeds meer te liggen op het ontwerpen en maken van sieraden. Ik begon ook met het geven van een cursus in mijn atelier aan de Oudegracht 278 in Utrecht. Eind jaren tachtig verhuisde het atelier naar de Springweg 83. Omdat lesgeven belangrijk was geworden, was ik steeds meer in staat sieraden te ontwerpen zonder mij te bekommeren om commerciŽle argumenten. In die tijd hebben ook stagiaires uit Schoonhoven hun opleiding bij mij afgemaakt. Later heb ik daar ook les gegeven. 

Tot die tijd exposeerde ik zo af en toe in heel Nederland en deed mee aan kunstmarkten. Exposeren deed ik meestal in eigen atelier. Naast de productie van sieraden en het geven van lessen maakte ik beelden voor de Gemeente Nieuwegein en kleine plastieken. Na 1998 kwam het accent te liggen bij de opleidingen. Sieraden maak ik dan alleen nog op verzoek en voor de lol.

Mijn ontwerpen zijn afhankelijk van mijn stemming en ik laat mij leiden door techniek en persoonlijke interesses. Kwaliteit is geen doel maar een uitgangspunt. Techniek geeft inspiratie en de (on)mogelijkheden daarvan zullen nooit een belemmering zijn. Mijn andere werk bestaat uit plastieken en computergrafiek die ik nog steeds maak met een eigen computerprogramma.

In 2006 heb ik samen met mijn vrouw Erna van Pelt de Academie voor Edelsmeden Ben van Helden opgericht. Een beroeps opleiding die mensen in twee jaar opleidt tot edelsmid / beeldend kunstenaar. Met de afstudeergroep van 2008 heb ik de nieuwe ambtsketen voor de gemeente Leiden gemaakt. Elk jaar zijn er weer prachtige meesterstukken van de leerlingen te bewonderen in het atelier.

Vanaf 2008 zit mijn atelier in Zeist waar mijn sieraden te zien zijn samen met beelden en keramiek van Erna van Pelt. In 2014 is onze zoon Tobias met mij gaan samenwerken. We maken nu een nieuwe collectie sieraden met een speciale giettechniek. Resultaten zijn in het atelier te bewonderen. In december 2018 maakten Tobias en ik de Gouden Radioring met de Marconi Awords en nog wat prijzen voor de AvroTros. In december 2019 deden we dat nog een keer.