Fijn dat je de moeite neemt om even op mijn site te kijken. In 1965 begon ik sieraden te maken op de Dr. Atenschool en daarna in '67 op de Vakschool, beide in Schoonhoven. Na een stage bij Jan Noyons in Utrecht werd het in 1975 tijd om het zelf te gaan doen. Stimulans was het lidmaatschap van Genootschap Kunstliefde en het winnen van de Bernard Johan Kerkhofprijs in 1977. De eerste jaren hield ik mij vooral bezig met het maken van grafiek en sieraden. In 1981 begon ik te experimenteren op de computer door zelf een tekenprogramma te schrijven en daarmee tekeningen te ontwerpen.

Het accent kwam steeds meer te liggen op het ontwerpen en maken van sieraden. Ik begon ook met het geven van een cursus in mijn atelier aan de Oudegracht 278 in Utrecht. Eind jaren tachtig verhuisde het atelier naar de Springweg 83. Omdat lesgeven belangrijk was geworden, was ik steeds meer in staat sieraden te ontwerpen zonder mij te bekommeren om commerciŽle argumenten. In die tijd hebben ook stagiaires uit Schoonhoven hun opleiding bij mij afgemaakt. Later heb ik daar ook les gegeven. 

Tot die tijd exposeerde ik zo af en toe in heel Nederland en deed mee aan kunstmarkten. Exposeren deed ik meestal in eigen atelier. Naast de productie van sieraden en het geven van lessen maakte ik beelden voor de Gemeente Nieuwegein en veel kleine plastieken voor bijvoorbeeld prijzen. Later kwam het accent meer te liggen bij de opleidingen. Sieraden maak ik dan alleen op verzoek en voor de lol.

De SIERAADONTWERPEN zijn afhankelijk van mijn stemming en ik laat mij graag leiden door techniek en persoonlijke interesses. Kwaliteit is geen doel maar een uitgangspunt. Techniek geeft inspiratie en de (on)mogelijkheden daarvan zullen nooit een belemmering zijn. Mijn andere werk bestaat uit PLASTIEKEN en COMPUTERGRAFIEK die ik af en toe maak met een zelf geschreven computerprogramma.

In 2006 heb ik samen met mijn vrouw de Academie voor Edelsmeden opgericht. Een beroeps opleiding die mensen in twee jaar opleidt tot edelsmid-beeldend kunstenaar of goudsmid. Met de eerste afstudeergroep heb ik de nieuwe ambtsketen voor de gemeente Leiden gemaakt. Elk jaar zijn er weer prachtige meesterstukken van de leerlingen te bewonderen.

Vanaf 2008 zit mijn atelier in Zeist waar mijn sieraden te zien zijn samen met het werk van ERNA VAN PELT. In 2014 kwam onze zoon TOBIAS met mij samenwerken. We werken nu samen aan opdrachten en een nieuwe collectie die in het atelier te bewonderen is. Eind 2018 maakten we samen de Gouden Radioring met de Marconi Awords en nog wat prijzen voor de AvroTros. In december 2019 deden we dat nog een keer en het ziet er naar uit dat we dit jaar weer van de partij zijn.

Inmiddels mag ik zeggen de zeventig voorbij te zijn en ben ik van plan om het wat "rustiger" aan te gaan doen. Dat hoopt mijn omgeving dan.........
   

Jacob Catslaan 13 3705 BN Zeist 030-2314895 MAIL  www.benvanhelden.nl